DESPRE

ANTROPOFLORA cercetează relația simbiotică dintre om și plante, documentând diversitatea punctelor de interferență, de la ritualuri, obiceiuri, mitologie, la studiul complex al botaniștilor, de la păstrarea tradițională a semințelor la conservarea controlată a germoplasmei vegetale în bănci de gene, de la viziunea magică a omului de la sat învecinat cu flora sălbatică la perspectiva riguroasă a specialiștilor în biodiversitate. Dezgropăm cărțile și arhivele în care cercetătorii din trecut au documentat folclorul etnobotanic transmis din generație în generație prin viu grai (vezi MONOGRAFII) și perpetuăm această tradiție înregistrând cultura orală a momentului (vezi VIDEO).

Abordarea acestei cercetări este una antropologică, punând accent pe formele ritualice, ceremoniale, mitologice, dar este în același timp lipsită de pretenția de a fi numită documentare academică antropologică. Am putea să spunem că e mai degrabă demersul unor oameni pasionați de această dimensiune, oameni din popor care vorbesc despre cultura populară. De asemenea, detaliile de uz medicinal sunt menite să creeze o imagine de ansamblu a ariei extinse în care plantele s-au întrebuințat tradițional de-alungul timpului și au un rol pur informativ, această platformă nefiind dedicată fitoterapiei.

Amprenta florei e matricea pe care s-au construit culturile lumii, țesătura care le unește. Etnobotanica românească este doar punctul de plecare, proiectul urmând să continue această documentare mai departe de granițele țării.

ANTROPOFLORA este o platformă vie, în dezvoltare, în căutare de noi cercetători, și în mod deosebit de noi informații venite direct de pe teren. Prin urmare, invităm pe oricine cunoaște legende locale, ritualuri sau obiceiuri în care plantele sunt prezente, să ne scrie pe adresa contributii@antropoflora.com

Echipa ANTROPOFLORA:
Creatoare și documentariste: Ioana Cotulbea, Ilinca Micu
Project manager – Maria Mora
Identitate vizuala – Alina Anca
Ilustrații botanice – Hanna Hanuman aka Bioma
Web-Developer – Cosmin Tănase
Montaj filme documentare – Raluca David, Sanda Veber, Gina Săndulescu

ANTROPOFLORA este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Co-finanțat de AFCN
Realizat prin asociația Homemade Culture
Sister project POJARNITZA
Parteneri: Scena9, Iscoada, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, Centrul de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Tranzit.ro, Banca de Semințe Casa Semințelor

Linkuri utile

© 2024 · Toate drepturile rezervate. Antropoflora.com