Se transformă-n orice

FATA PĂDURII // ARCHITECTURAL VIDEO-MAPPING #2

”Nu doar în cal alb, Fata Pădurii se transformă-n orice!”

De cele mai multe ori, Fata Pădurii li s-a înfățișat oamenilor ca femeie fermecător de frumoasă, cu părul lung până-n pământ, însă nefiresc de înaltă. Nu de puține ori, maramureșenii intervievați în cercetarea de teren, au mărturisit că Fata Pădurii li s-a arătat ca femeie bătrână și hâdă, cu spatele ca o covată. Unii au văzut-o cu picioare de cal, alții pe jumătate cal pe jumătate om. Imaginea unei iepe albe, uneori alături de mânzul ei, e deseori asociată cu această entitate mitologică. Fata Pădurii jonglează cu puterea de a se metamorfoza, caracteristică personajelor supranaturale și în acest fel pare că se joacă cu mințile oamenilor. 

Câine, flacără albastră ce împânzește un câmp întreg, abur, ceață. Capacitatea de a deveni invizibilă îi e la fel de la îndemână. Dar cea mai înșelătoare se prezintă Fata Pădurii când ia înfățișarea altui om, fie el necunoscut, vecin, ori persoană apropiată, reușind astfel să îi păcălească și pe cei mai sceptici și temători. 

Acest dar supranatural este aspectul cel mai năucitor al Fetei Pădurii, e chitesența simbolică a puterii misterioase, surprinzătoare, înspăimântătoare a naturii. Evocă dimensiunea necunoscută, magică și forțele ce activează pe acest tărâm. 

Poveștile sătenilor din Maramureș ating uneori culmi dramatice, de la oameni care au călcat pe urma Fetei, și-au pierdut mințile și au rătăcit prin pustii nopți la rând, până la alții care au fost pociți, ologiți. Alteori e blândă, călduroasă și cântă duios. Fata Pădurii e la fel de capricioasă precum vremea. De altfel, atunci când se înfurie stârnește vijelii de urlă munții și culcă la pământ copacii. Manifestarea ei e în ton cu zeițele antice precum și cu trendurile actuale care promovează o reprezentare a spiritului feminin în asociere cu natura sălbatică a femeii, cu misterul ascuns în haosul primordial – unde se termină și încep ciclurile existențiale, pântecul fertil al Mamei Pământ. 

Siluete de femei din timpuri și lumi diferite dansează pe clădirea galeriei Romanian Art Movement. Cote ilustrează spiritul feminin senzual, unduios, în toată forța, farmecul transpiră prin porii pereților, se revarsă în stradă, în oraș. Traversează din mediul natural în cel tehnologic. Tradusă în cod, se infiltrează în virtual. 

Realitatea magică se confundă cu realitatea virtuală – imaginarul rural, străvechi, se întâlnește aici cu cel modern, urban, iar ceea ce ia naștere este o mitologie contemporană care păstrează structura și aspectele esențiale ale miturilor ancestrale dar le îmbracă în forma futuristă. Basmul pătrunde în științifico-fantastic. 

Vizual video-mapping – COTE

Sunet – TUDOR, ANTITEOCTIST

Evenimentul este asociat proiectului de cercetare de arhivă și de teren, în șapte sate din Maramureș, prin interviuri cu locuitorii despre poveștile și propriile experiențe cu această entitate supranaturală, precum și cu etnologi care au studiat larândul lor această temă.

Eveniment co-finanțat de Ministerul Culturii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Linkuri utile

© 2025 · Toate drepturile rezervate. Antropoflora.com