FATA PĂDURII – PROIECȚIE FILME DOCUMENTARE


realizate în cercetarea de teren în Maramureș

Vara aceasta am mers pe urma Fetei Pădurii, am vorbit cu oameni care își amintesc de parc-a fost ieri nu numai istoriile auzite din familie sau vecini, dar și întâmplările trăite pe pielea lor. Am povestit cu cei care-au auzit-o șuierând, vuind de tremurau munții, horind fără să-ntoarcă glasul, chemându-i în miez de noapte suav și atât de îmbietor că unii mai naivi i-au răspuns și vai și amar ce-au pățit. Femei și bărbați ce i-au călcat pe urma cea rea și-au rătăcit nopți la rând prin sate îndepărtate, cărora li s-a arătat cu înfățișarea persoanelor cunoscute din familie sau vecini, ca să-i ademenească. Am fost în călătorie pe munte în căutarea vestitei grădinuțe a Fetei Pădurii, cu plante de leac ordonate-n straturi, și am povestit și despre relația amoroasă de ani de zile pe care a avut-o cu un cioban din Moisei.

Vă invităm să vizionați filmele documentare realizate în cercetarea de teren în Groșii Țibleșului, Lăpuș, Larga, Cupșeni, Breb, Botiza, Moisei și interviurile cu etnologi din Baia Mare și Sibiu care au studiat la rândul lor cu interes povestea Fetei Pădurii și întregul fenomen cultural țesut în jurul ei.

03 noiembrie 19:00 @RAM

Regie/Imagine Ioana Cotulbea

Montaj/Sunet Sanda Veber

Identitate vizuală și Poster Artwork Aural Eye / Fotografie Ioana Cîrlig / Model Georgiana Zamfir

FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1 este un proiect de cercetare de arhivă și de teren co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Muzeul ASTRA, Muzeul Național al Țăranului Român, Romanian Art Movement, Muzeul Popular de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Primăria Moisei, Radio România Cultural, ISCOADA, Scena9, IQads, Balkan Art Scene, Asociația Macaia, Plastic Art Performance Collective, Asociația Developing Art, Urban Lab, Asociația FOC, Asociația Minimorum, De Rituri și Plante

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect dezvoltat de ANTROPOFLORA – platformă de cercetare și documentare a relației om-natură din perspectivă antropologică, adresând manifestarea culturală a acesteia prin legende, mituri, ritualuri, obiceiuri.

www.antropoflora.com 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Linkuri utile

© 2024 · Toate drepturile rezervate. Antropoflora.com